Με την πάροδο της ηλικίας η όραση φθίνει, όπως και οι υπόλοιπες βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου. Κάνουν την εμφάνισή τους προβλήματα όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πόσο σημαντική είναι όμως να παραμείνει καλή όραση στην τρίτη ηλικία;

Πόσο σημαντική είναι η όραση στην τρίτη ηλικία;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν επαρκή όραση προκειμένου να παραμένουν δραστήριοι και υγιείς σε σώμα και νου.

Πιο συγκεκριμένα η καλή όραση στην τρίτη ηλικία σε μακρινές αποστάσεις είναι σημαντική για την ασφάλεια του ανθρώπου τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς. Στο εξωτερικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για να βλέπει ο ηλικιωμένος τα αυτοκίνητα και να μπορεί να διασχίζει με ασφάλεια τον δρόμο. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βλέπει αρκετά καλά ώστε να αποφύγει πτώσεις.

Παρομοίως, εντός του σπιτιού είναι απαραίτητο να βλέπει αρκετά καλά ώστε να αποφύγει πτώσεις σε χαλιά ή στο μπάνιο, που δύναται να του προκαλέσουν σημαντικά κατάγματα. Η καλή όραση επίσης διατηρεί έναν άνθρωπο σχετικά ανεξάρτητο. Μπορεί να ντυθεί, να φάει και να φροντίσει τον εαυτό του μόνος του, χωρίς να εξαρτάται από άτομα του περιβάλλοντός του.

Η διατήρηση της κοντινής όρασης  είναι πολύ σημαντική για την διαύγεια του μυαλού. Οι άνθρωποι που μπορούν να διαβάσουν ή να δουν τηλεόραση παραμένουν πνευματικά ενεργοί. Είναι σε θέση να συζητήσουν και δεν κλείνονται στον εαυτό τους. Επιπλέον παρατηρείται πως δεν εμφανίζουν το ίδιο συχνά άνοια, ακόμα και αν η κινητικότητά τους είναι περιορισμένη.

Ποιες είναι οι πιο συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις στους ηλικιωμένους;

Οι οφθαλμολογικές παθήσεις που εμφανίζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους είναι οι εξής:

  • Καταρράκτης. Πρόκειται για την θόλωση του φυσικού φακού του ματιού από την εναπόθεση λιπιδίων και πρωτεϊνών. Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα με χειρουργική αντικατάσταση του θολωμένου φακού με έναν τεχνητό ενδοφακό. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ο καταρράκτης μειώνει σημαντικά την όραση  και σε πολύ προχωρημένη μορφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και στην καθήλωση του ηλικιωμένου που θα χρειάζεται βοήθεια για να φροντίσει τον εαυτό του.
  • Γλαύκωμα. Είναι η βλάβη που προκαλείται στο οπτικό νεύρο συνήθως από την αυξημένη οφθαλμική πίεση. Δυστυχώς ο νευρικός ιστός που χάνεται δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που υπάρχει οφθαλμική πίεση να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί με την ενστάλαξη κατάλληλων κολλυρίων. Αν το γλαύκωμα αφεθεί αθεράπευτο οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τύφλωση.
  • Εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία επηρεάζεται το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Σε περίπτωση εκφύλισης, παρότι δεν χάνεται εντελώς η όραση, επηρεάζεται σημαντικά το κέντρο του οπτικού πεδίου. Ωστόσο, με την κατάλληλη αγωγή η ωχρά κηλίδα μπορεί να παραμείνει ελεγχόμενη και ο ασθενής απόλυτα λειτουργικός.
Πώς θα διατηρηθούν υγιή τα μάτια των ηλικιωμένων;

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη διατηρηθεί καλή όραση στην τρίτη ηλικία είναι οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι. Αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε 1-2 χρόνια και να περιλαμβάνουν αξιολόγηση της μακρινής και κοντινής όρασης, καθώς και εκτίμηση της εσωτερικής δομής του ματιού, δηλαδή της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Εφόσον όμως διαγνωστούν έγκαιρα, τα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα μπορούν να  αντιμετωπιστούν εύκολα.

Στόχος είναι η διατήρηση της όρασης των ηλικιωμένων προκειμένου να παραμείνουν δραστήριοι και ανεξάρτητοι για όσο περισσότερο γίνεται.