Eyelasermed Preloader

Χαλάζιο

Χαλάζιο

√ Το χαλάζιο αποτελεί μια συχνή, τοπική, λιποκοκκιωματώδη φλεγμονή που προσβάλλει έναν από τους μεϊβομιανούς αδένες.

√ Οι αδένες αυτοί εντοπίζονται στα βλέφαρα και είναι υπέυθυνοι για την παραγωγή της λιπώδους στοιβάδας των δακρύων.

Χρήσιμες Σελίδες

Με ποιά συμπτώματα εμφανίζεται το χαλάζιο;

Αρχικά, η κλινική εικόνα του χαλαζίου είναι τοπικό κοκκίνισμα και οίδημα βλεφάρου που είναι επώδυνο κατά την ανάπτυξη του χαλαζίου.

Σταδιακά εξαφανίζεται ή μετατρέπεται σε ανώδυνο στερεό οζίδιο που μοιάζει με χάντρα και είναι εύκολα ψηλαφητό από τον ασθενή.

Το χαλάζιο δεν οφείλεται σε μικρόβιο γι’αυτό και δεν μεταδίδεται ούτε έχει επιστημονική βάση η χορήγηση αντιβιοτικών τοπικά ή από του στόματος ως άμεσο θεραπευτικό μέσο.

 

kritharaki

Στην αντιμετώπιση του χαλαζίου είναι καθοριστικής σημασίας η άμεση έναρξη της τοπικής αγωγής για την οριστική υποχώρησή του.

Η κύρια αιτία για το χαλάζιο είναι η δυσλειτουργία των Μεϊμοβιανών αδένων (οπίσθια βλεφαρίτιδα) με αποτέλεσμα την μη φυσιολογική ροή του λιπώδους εκκρίματος που παράγουν, την παραμονή εντός του αδένα και την επώδυνη διόγκωσή του.

Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων έχει συσχετιστεί με άγχος, γιαυτό και στους ενήλικες εμφανίζεται συχνά στην εγκυμοσύνη ή σε περιόδους έντονου εργασιακού stress.

 

Στην διαφοδιάγνωση του χαλαζίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Κύστη του Zeis
  • Κύστη του Moll
  • Σμηγματορροϊκή Κύστη

 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το χαλάζιο υποχωρεί ριζικά με την εφαρμογή των εξής συντηρητικών μέτρων:

  • Εφαρμογή χλιαρής κομπρέσας (χρήση καθαρού βαμβακιού εμποτισμένο με χλιαρό νερό και εφαρμογή στην περιοχή των βλεφάρων με κλειστούς οφθαλμούς για 5 με 10 λεπτά, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα)
  • Τοπικό, απαλό μασάζ στην περιοχή με καθαρά χέρια
  • Αλοιφές Κορτικοστεροειδών, για τον έλεγχο και την ταχύτερη αντιμετώπιση της φλεγμονής.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα φαίνεται να βοηθούν στην βελτίωση της λειτουργίας των Μεϊμοβιανών αδένων και στην μείωση του κινδύνου οργάνωσης των λιπιδίων στο εσωτερικό τους. Συστήνονται κυρίως ως θεραπεία πρόληψης σε ασθενείς με προδιάθεση να βγάζουν συχνά χαλάζια.

 

kritharaki 2

Τί κάνουμε όταν το χαλάζιο δεν υποχωρεί;

  • Σε περιπτώσεις που, παρά την τοπική αγωγή το χαλάζιο δεν υποχωρεί μετά το πέρας 6-8 εβδομάδων, προτείνεται η διάνοιξη και παροχέτευσή του.  Η διάνοιξη είναι πολύ αποτελεσματική ως προς την οριστική υποχώρηση του και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του πάσχοντος αδένα. Η διαδικασία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και γίνεται με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με λίγη μέθη αν το επιθυμεί ο ασθενής. Η τομή γίνεται από την μέσα πλευρά του βλεφάρου και δεν υπάρχει ορατή ουλή.
  • Σε χαλάζιο που υποτροπιάζει, είναι σημαντική η διεξαγωγή ιστολογικής εξέτασης για τον αποκλεισμό αδενοκαρκινώματος των σμηγματορροϊκών αδένων, μια κακοήθης κατάσταση που συχνά αργεί να διαγνωστεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος.
  • Σε υποτροπιάζοντα χαλάζια συστήνεται δερματολογικός έλεγχος για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρους ακμή.