Πολλές φορές τα μάτια χρειάζονται τη χορήγηση κάποιας φαρμακευτική αγωγής για να είναι υγιή. Για αυτό το σκοπό τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες και μπορεί να καλύπτουν μια πληθώρα διαφορετικών παθήσεων όπως είναι η φλεγμονή, η μόλυνση, η οφθαλμική υπερτονία και η ξηροφθαλμία. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο να εφαρμόζουν τις οφθαλμικές σταγόνες.

 

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να ενσταλλάσονται οι οφθαλμικές σταγόνες;

Για αρχή είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο Οφθαλμίατρός σας ως προς τη συχνότητα χορήγησης των οφθαλμικών σταγόνων. Πιο αναλυτικά η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω:

  1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφαιρέστε γυαλιά ή φακούς επαφής, αν φοράτε.
  2. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή ξαπλώστε.
  3. Χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να τραβήξετε απαλά το κάτω βλέφαρο σας προς τα κάτω. Στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα μικρό κενό μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του βολβού του ματιού.
  4. Ανακινήστε το μπουκαλάκι με τις οφθαλμικές σταγόνες προκειμένου το υγρό να είναι καλά ομογενοποιημένο.
  5. Φέρτε το μπουκάλι των σταγόνων προς το μάτι σας, σε απόσταση περίπου 2 εκατοστών.
  6. Πιέστε απαλά τη φιάλη για να απελευθερωθεί μια σταγόνα.
  7. Κλείστε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοιγοκλείσετε τα βλέφαρα σας για να επιτρέψετε στις σταγόνες να απορροφηθούν επαρκώς.
  8. Αν λαμβάνεται πολλαπλές σταγόνες μαζί περιμένετε τουλάχιστον 5 λεπτά προκειμένου κάθε μία τους να απορροφηθεί επαρκώς πριν την ενστάλαξη της επόμενης.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες σε παιδιά και μωρά;

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά τις περισσότερες φορές δεν είναι συνεργάσιμα στην ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται να:

  • Βάλετε το παιδί να ξαπλώσει.
  • Τραβήξτε απαλά το κάτω του βλέφαρο και ζητήστε του να κοιτάξει επάνω.
  • Εφαρμόστε τον απαιτούμενο αριθμό σταγόνων στο κενό μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του βολβού του ματιού και ζητήστε από το παιδί σας να ανοιγοκλείσει μερικές φορές για να απορροφηθεί σωστά το φάρμακο.
  • Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων στις εσωτερικές γωνίες των κλειστών ματιών του παιδιού, ώστε όταν ανοίξει τα μάτια του οι σταγόνες να μπουν στα μάτια.

 

Τελικές υπενθυμίσεις

  • Προσέξτε τις ημερομηνίες λήξης στις οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιείτε. Μην χρησιμοποιείτε τις σταγόνες μετά τις ημερομηνίες λήξης για αποφυγή τοξικότητας.
  • Σημειώστε στη συσκευασία την ημερομηνία που ανοίχτηκε το κολλύριο. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα οι σταγόνες αλλάζονται.
  • Φροντίστε τα κολλύρια να βρίσκονται στη συνιστώμενη θερμοκρασία αποθήκευσης. Ορισμένες σταγόνες πρέπει να ψύχονται, ενώ άλλες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
  • Ποτέ μην βάζετε το σταγονόμετρο στο μάτι σας, μην το αγγίζετε με τα δάχτυλά σας και μην το σκουπίζετε με οποιοδήποτε πανί για να μην εισάγετε μικρόβια.
  • Δοκιμάστε τις συσκευασμένες μονοδόσεις για ανακούφιση από τα ξηρά μάτια. Απλά σπάστε το πλαστικό φιαλίδιο, διανείμετε και στη συνέχεια απορρίψτε.
  • Χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού σας.
  • Αν μετά την εφαρμογή των σταγόνων νιώσετε έντονο τσούξιμο για πάνω από 1 λεπτό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.