Eyelasermed Preloader

Οπτική Τομογραφία Συνοχής – OCT

Τί είναι η OCT;

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος που  χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των ανατομικών στοιχείων των πρόσθιων τμημάτων του οφθαλμού (κερατοειδή χιτώνα, γωνία προσθίου θαλάμου) αλλά και των οπισθίων (αμφιβληστροειδή χιτώνα, ωχρά κηλίδα, κεφαλή οπτικού νεύρου).

Οι ιστολογικές εικόνες που προσφέρει είναι υψηλής ανάλυσης και προσφέρουν στον οφθαλμίατρο σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία του οφθαλμού, τη διάγνωση και παρακολούθηση παθολογικών καταστάσεων.

Η αρχή λειτουργίας της βασίζεται στις ιδιότητες που έχει το φως όταν ταξιδεύει σε ένα μέσο (π.χ. διάφορα μέρη του ματιού) να διαθλάται (διαπερνά) και ανακλάται (επιστρέφει πίσω).

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε δύο κορυφαία μηχανήματα OCT τελευταίας τεχνολογίας, το  iVue80, το νέο πλήρες Spectral Domain Widefield OCT, προσθίου και οπίσθιου ημιμορίου και το RS-330 Retina Scan Duo της Nidek με ενσωματωμένη κάμερα βυθού, 8 διαφορετικές μέθοδους σάρωσης του αμφιβληστροειδούς και όλα τα εργαλεία για μια πλήρη  μελέτη γλαυκώματος και ωχράς κηλίδας. 

Σε ποιές οφθαλμικές καταστάσεις είναι απαραίτητο το OCT;

Ωχρά κηλίδα και Αμφιβληστροειδής

  • Διάγνωση & Παρακολούθηση της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς (ΗΕΩ)
    Η ΟCT είναι απολύτως απαραίτητη εξέταση προκειμένου να εκτιμηθεί η ανταπόκριση της θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις anti-VEGF παραγόντων και να ληφθεί απόφαση για επανάληψη της θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς που πάσχουν από υγρή μορφή ΗΕΩ.
  • Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς : Απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.

  • Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Ωχροπάθεια. Η ικανότητα εκτίμησης του πάχους του αμφιβληστροειδούς καθιστούν την εξέταση πολύ χρήσιμη στην παρακολούθηση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς.
  • Χειρουργικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς : Οπή Ωχράς, Επαμφιβληστροειδική μεμβράνη
  • Σύνδρομο Υαλοειδοαμφιβληστροειδικής ΄Ελξης
  • Κυστοειδές οίδημα της ωχράς
  • Κεντρική ορώδης χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια (CSR)

Διάγνωση και παρακολούθηση Γλαυκώματος

  • Η δυνατότητα που προσφέρεται μέσω της OCT με την ποσοτική καταγραφή του πάχους της στιβάδας των νευρικών ινών, επιτρέπει την αντικειμενική εκτίμηση των μορφολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο γλαύκωμα. Η μέτρηση των γαγγλιακών κυττάρων των αμφιβληστροειδούς (GCC) που συμβαίνει πολύ νωρίς στη πορεία του γλαυκώματος  είναι διαθέσιμη στο μηχάνημα ΟCT που διαθέτει το ιατρείο μας. Επιτυγχάνουμε με τον τρόπο αυτό την πρώιμη διάγνωση της νόσου, πριν ακόμη αυτή προκαλέσει βλάβη στα οπτικά πεδία αλλά και την ποσοτική εκτίμηση της πορείας της.

Πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού

  • Μέτρηση το κεντρικού πάχους του κερατοειδούς απαραίτητη για την εκτίμηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και την παρακολούθηση του γλαυκώματος.
  • Παχυμετρικός χάρτης του κερατοειδούς χρήσιμος στην προεγχειρητική εκτίμηση πριν από το Laser μυωπίας και στην πρώιμη διάγνωση παθήσεων όπως ο κερατόκωνος.
  • Ποσοτική μέτρηση της γωνίας του προσθίου θαλάμου η οποία γίνεται χωρίς επαφή με τον οφθαλμό και αντικαθιστά τη δυσάρεστη για τον ασθενή εξέταση της γωνιοσκοπίας.
  • Εκτίμηση των παθήσεων και των τραυμάτων του κερατοειδούς και του προσθίου θαλάμου.