Τι είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση του κερατοειδούς, στην οποία η επιφάνειά του προοδευτικά κυρτώνεται και λεπταίνει  παίρνοντας μία «κωνική» μορφή. Ο κερατόκωνος προκαλεί σταδιακή αύξηση ανώμαλου αστιγματισμού και μυωπίας με αποτέλεσμα η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς να επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές ο κερατόκωνος προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς και σε προχωρημένο στάδιο είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι.

Ο κερατόκωνος δεν είναι μια σπάνια οφθαλμική πάθηση. Έχει εκτιμηθεί ότι επηρεάζει 1 στα 2.000 άτομα του γενικού πληθυσμού.

Ποιά είναι τα αίτια του κερατόκωνου;

Δεν είναι ακόμα γνωστή η αιτία που προκαλεί τον κερατόκωνο, ωστόσο θεωρείται κληρονομούμενο νόσημα. Πιο συγκεκριμένα η εμφάνιση του κερατόκωνου σχετίζεται με:

  • Γενετικούς παράγοντες.
  • Περιβαλλοντικά αίτια, όπως τραυματισμούς.
  • Επαναλαμβανόμενες αλλεργικές επιπεφυκίτιδες που συνδυάζονται με έντονο τρίψιμο των οφθαλμών.
  • Ορμονικά αίτια.
  • Γεωγραφικοί παράγοντες, καθώς η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε μεσογειακές χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Τα συμπτώματα του κερατόκωνου συνήθως εμφανίζονται προς το τέλος της εφηβείας ή κατά τη δεκαετία των 20. Είναι συχνό ο κερατόκωνος να εξελίσσεται αργά για 10 ή 20 χρόνια και μετά να σταματά. Στα πρώτα στάδια ο κερατόκωνος μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά τα οποία όμως θα αλλάζουν τακτικά με την πρόοδο της πάθησης. Το κάθε μάτι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό.

Τα κύρια συμπτώματα του κερατόκωνου περιλαμβάνουν:

  • Θάμβος όρασης
  • Φωτοευαισθησία
  • Ερεθισμό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;

Στα αρχικά στάδια ο κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά οράσεως. Αυτά διορθώνουν την μυωπία και τον αστιγματισμό που εισάγει η πάθηση. Ωστόσο όσο η πάθηση εξελίσσεται απαιτείται αλλαγή των γυαλιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης οι σκληροί φακοί επαφής διορθώνουν την όραση και  λόγω της πίεσης που ασκούν, καθυστερούν επιπλέον και την εξέλιξη του κερατόκωνου.

Ωστόσο για τη μόνιμη αντιμετώπιση του κερατόκωνου απαιτείται επέμβαση με τη μέθοδο Cross – Linking. Στη μέθοδο αυτήν ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος επεμβαίνει  στο κολλαγόνο του κερατοειδούς με την χρήση βιταμίνης ριβοφλαβίνης B2 και φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (UV-A). Έτσι επηρεάζει τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο κερατοειδής να σκληρύνει και να διατηρεί την μορφή του με την εξέλιξη της ασθένειας.

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης του κερατόκωνου είναι η εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων ICRS (Intrastromal Corneal Ring Segments). Η μέθοδος αυτή  ενισχύει τη δομική ακεραιότητα του κερατοειδούς, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πτώση της οράσεως του κερατοκωνικού οφθαλμού. Ωστόσο τα ποσοστά επιτυχίας είναι σημαντικά χαμηλότερα από την μέθοδο του Cross Linking.

Ένας έμπειρος Χειρουργός Οφθαλμίατρος είναι σε θέση να παρουσιάσει στον ασθενή το σύνολο των διαφορετικών επιλογών του για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου και μαζί να καταλήξουν στην πλέον κατάλληλη. Στόχος είναι η εξατομικευμένη φροντίδα για τη διασφάλιση εξαιρετικών αποτελεσμάτων.