Τι είναι το σύνδρομο Sjogren;

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που επηρεάζει την λειτουργία των εξωκρινών αδένων.  Προσβάλλει κυρίως τους αδένες που διατηρούν την υγρασία των βλεννογόνων και των ιστών στο ανθρώπινο σώμα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα όπως είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι αδένες που προσβάλλονται πρώτοι, είναι αυτοί που παράγουν δάκρυα – δακρυϊκοί αδένες και σάλιο -σιελογόνοι αδένες. Έτσι τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η ξηροφθαλμία και η ξηροστομία.

Το σύνδρομο Sjogren επηρεάζει συνήθως άτομα άνω των 40 ετών και κυρίως γυναίκες. Ελλείψεις σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β12, ενισχύουν τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου.

Ποιά είναι τα αίτια του συνδρόμου Sjogren;

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους εξωκρινείς αδένες και τους καταστρέφουν.  Ακόμα δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου. ‘Εχει ωστόσο συσχετιστεί με την διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος έπειτα από λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια οι οποίες πυροδοτούν την καταστροφή των αδένων από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Ποιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα ποιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren περιλαμβάνουν:

  • Ξηροστομία. Πρόκειται για αίσθημα δίψας και αφυδάτωσης. Ο ασθενής νιώθει σαν να υπάρχει βαμβάκι στο στόμα του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στην ομιλία και στην κατάποση.
  • Αρθραλγία. Είναι δυσκινησία με οδυνηρές πρώτες κινήσεις μετά το ξύπνημα. Τυπικά προσβάλλονται κυρίως οι μικρές αρθρώσεις του σώματος, ωστόσο μπορούν να εμφανίζουν πρήξιμο και πόνο και σε  μεγαλύτερες αρθρώσεις όπως τα γόνατα, τα ισχία και οι ώμοι.
  • Ξηρότητα του κόλπου. Λόγω της αυξημένης επίπτωσης του Sjogren σε γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών, τα συμπτώματα συχνά αποδίδονται στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να επιβαρύνει τη λέπτυνση και τη φλεγμονή των τοιχωμάτων του κόλπου που προκύπτει λόγω της πτώσης των οιστρογόνων με την ηλικία.

Πώς επηρεάζει το σύνδρομο την όραση;

Ο ασθενής που πάσχει από σύνδρομο Sjogren πολλές φορές εμφανίζει ξηροφθαλμία, λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων από τη προσβολή των δακρυϊκών αδένων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα θολή όραση, κυρίως στο διάβασμα, αίσθηση άμμου, καψίματος και ξένου σώματος, κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια, ειδικά σε περιβάλλον με δυνατό άνεμο ή κοντά σε καπνό τσιγάρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαίτερα την ποιότητα της όρασης του ασθενή, αλλά και της ζωής του γενικότερα. Προκαλούν έντονη ενόχληση των ματιών σε εξωτερικούς χώρους λόγω του ανέμου αλλά και του φωτός, καθώς και αδυναμία οδήγησης και  εργασίας στον υπολογιστή.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Sjogren;

  • Επειδη αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, το σύνδρομο Sjogren δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πραγματοποιούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων και αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα προς ανακούφιση του ασθενή.
  • Πιο συγκεκριμένα για τα μάτια, δίνονται στον ασθενή οφθαλμικές σταγόνες κυκλοσπορίνης και ενυδατικές σταγόνες με υαλουρονικό οξύ για την ανακούφιση από την ξηροφθαλμία. Σε περίπτωση που από μόνες τους οι ενυδατικές σταγόνες δεν αρκούν συστήνεται στον ασθενή η δημιουργία ομόλογου ορού. Πρόκειται για ενυδατικές σταγόνες εμπλουτισμένες με πλάσμα από το αίμα του ασθενή που είναι πολύ καλύτερα ανεκτές και αποδοτικές.
  • Επίσης μπορεί να τοποθετηθούν βύσματα που κλείνουν την οδό αποχέτευσης των δακρύων ώστε αυτά να μένουν περισσότερο στα μάτια και να τα ενυδατώνουν.
  • Επιπλέον συστήνεται η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία από τον άνεμο και το φως του ήλιου για να εξασφαλιστεί η άνεση στους εξωτερικούς χώρους.