Τι είναι το εντρόπιο στα μάτια;

Εντρόπιο στα μάτια είναι μία παθολογική κατάσταση στην οποία το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος στρέφεται προς το βολβό. Το δέρμα του βλεφάρου και οι βλεφαρίδες τρίβονται στον κερατοειδή χιτώνα και στον επιπεφυκότα. Έτσι προκαλούν ερεθισμό και ερυθρότητα του ματιού.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι εντροπίου:

  • γεροντικό
  • σπαστικό
  • ουλώδες
Τι το προκαλεί;

Συνήθως το εντρόπιο προκαλείται από τη χαλάρωση των ιστών λόγω της γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και ως αποτέλεσμα παράλυσης του προσωπικού (Bell’s palsy), τραύμα, ουλές και χειρουργική επέμβαση στην περιοφθάλμια περιοχή.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Δυστυχώς το εντρόπιο δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να διορθωθεί.

Τι συμπτώματα έχει το εντρόπιο;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Φωτοφοβία
  • Δακρύρροια
  • Κόκκινο μάτι
  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
Πώς θεραπεύεται το εντρόπιο στα μάτια;

Οι βλάβες που προκαλεί το εντρόπιο στον κερατοειδή απαιτούν επείγουσα θεραπεία για την αποφυγή οφθαλμικών επιπλοκών.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του εντροπίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική η διάγνωση της αιτίας του εντροπίου για να γίνει η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Υπάρχουν από 20 τεχνικές και κάθε μια απευθύνεται σε διαφορετικές ανάγκες κάθε ασθενή.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική θεραπεία του εντροπίου;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη και δεν απαιτεί παραμονή σε νοσοκομείο.
Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι ορατό μετά την πρώτη εβδομάδα. Μπορεί να παρουσιαστούν οίδημα και εκχυμώσεις μετεγχειρητικά που όμως υποχωρούν άμεσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Η θέση του βλεφάρου αρχικά είναι λίγο υπερδιορθωμένη για την επίτευξη του σωστού αποτελέσματος και αποκαθίσταται μέσα στις επόμενες μέρες. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως.